Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2017 14:05 - Превантивният бой
Автор: exuded Категория: Забавление   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
0



БОЯТ КАТО ПРЕВЕНЦИЯ

„Бой по всички! Така че да има превенция!” - Б. Борисов, България, Европа, 26.04.2017 г.

 

Думата „превенция” идва от латинската praeventio – изпревервам, предупреждавам. С този термин обикновено в наказателното право се означава система от правоохранителни мерки, насочени към предотвратяване извършването на престъпления или нарушиня на обществения ред.

Боят не се изучава в правото като способ за превенция. Той не е форма нито на познатата в юриспрудентицята частна (лична) превенция, нито на общата, генералната превенция.

Призивът „Бой по вдички, за да има превенция!”, имплицира вътрешно противоречие, оскиморон, характерен за изоставените от цивилизацията форми за реализиране на правото – чрез причиняване на болка и физическо насилие. През последните две-три хилядолетия се използват относително по-модерни способи за превенция, като почти във всички познати правни системи побоищата не се третират като превантивен механизъм.

Боят, когато не се реализира чрез правила, установени за спортно състезание, е вид нарушение на обществения ред. Той може да нарани, да причини телесна повреда и сам по себе си да е съставомерно деяние, възприемано от закона за вид престъпление. И ако погледнем боя като престъпление, няма как да прозрем в него превенция в същото време. Не е възможно със способите на формалната логика.

Призивът чрез бой да се реализира превенция е всъщност ода за боя. След като боят предпазва, това означава не друго, а препоръка повсеместният кютек да бъде общовалиден с духовна цел: превантивно да се въздейства на тази, които мислят да нарушават закона. Дори когато боят е незаконен, това е без значение, след като е превантивно осмислен.

Ако чуете или надушите някакво нарушение или далавера – бой! Ако не надушите – пак бой! Боят не вреди. Той превенира. Само пребитият е възпрян.  Бийте куцо и сакато, добро и зло, малко и голямо! Бийте с пръчки, с бухалки, млатете се кой с каквото може! Пребивайте се за здраве, за да се пречиствате духовно и да не мислите за престъпления! Успех!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: exuded
Категория: Лични дневници
Прочетен: 152579
Постинги: 135
Коментари: 17
Гласове: 35
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031